
ΕΚΤΑΚΤΟ: ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σήμερα (6/3) ότι η ηγεσία του Ιράν έχει εξουδετερωθεί και ότι αναζητά νέα ηγεσία που θα μεταχειρίζεται καλά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ακόμη κι αν πρόκειται για θρησκευτικό ηγέτη σε ένα μη δημοκρατικό κράτος.

Το Ιράν δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν από μια εβδομάδα. Μια εβδομάδα πριν ήταν ισχυροί, και τώρα έχουν ουσιαστικά εξουδετερωθεί, είπε στα πλαίσια συνέντευξης.
Στην ίδια συνομιλία με το CNN, είπε επίσης ότι η Κούβα θα πέσει πολύ σύντομα και τόνισε τη σημασία της νομοθεσίας για την ταυτότητα ψηφοφόρων, η οποία, όπως υπέθεσε, θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την υποστήριξή του στη Γερουσία του Τέξας.

Τεχεράνη όπως λέμε… Καράκας
Ο Τραμπ εξέφρασε εμπιστοσύνη για την ευκολία επιλογής νέου ηγέτη στο Ιράν — για την οποία είπε ότι πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος — και ξανά συνέκρινε την επίθεση με τη Βενεζουέλα, όπου οι ΗΠΑ απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο και τοποθέτησαν τον αναπληρωτή του στην εξουσία. Θα λειτουργήσει πολύ εύκολα. Θα λειτουργήσει όπως έγινε στη Βενεζουέλα. Έχουμε έναν υπέροχο ηγέτη εκεί. Κάνει φανταστική δουλειά. Και θα λειτουργήσει κι εδώ άψογα, όπως στη Βενεζουέλα, είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσιακή πρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράν. Μπορεί και ναι, εξαρτάται από το ποιο είναι το πρόσωπο. Δεν έχω πρόβλημα με θρησκευτικούς ηγέτες. Συνεργάζομαι με πολλούς θρησκευτικούς ηγέτες και είναι φανταστικοί, είπε. Όταν πιέστηκε σχετικά με το αν επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει δημοκρατικό κράτος, είπε: Όχι, λέω ότι πρέπει να υπάρχει ένας ηγέτης που θα είναι δίκαιος και σωστός. Να κάνει εξαιρετική δουλειά. Να μεταχειρίζεται καλά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, και να μεταχειρίζεται καλά και τις άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή — είναι όλοι εταίροι μας.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ υπογράμμισε τις σχέσεις του με αυτές τις χώρες στη Μέση Ανατολή, ισχυριζόμενος ότι μάχονται για μας. Και έγινα πολύ φίλος με όλες αυτές τις χώρες. Γι’ αυτό μάχονται όλες για μας. Πριν εμπλακώ, δεν μιλούσαμε καν με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία. Ξέρετε, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους απέκλεισε. Ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέκλεισαν τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, τους απέκλεισαν όλους. Όλοι θα πήγαιναν στην Κίνα, και εγώ εμπλέκομαι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έγιναν φίλοι μου, είπε ο Τραμπ.
Και ενώ ο πρόεδρος επαίνεσε την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν — λέγοντας ότι είναι 12, ίσως 15 σε κλίμακα 10 — υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο των τιμών της βενζίνης. Εντάξει. Θα είναι βραχυπρόθεσμο. Θα πέσουν πολύ γρήγορα, είπε, απορρίπτοντας το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και λέγοντας ότι έχει ήδη βρει λύση για τα Στενά του Ορμούζ. Έχουμε χτυπήσει το Ναυτικό τους γιατί, ξέρετε, όταν χτυπάς το Ναυτικό, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι ήθελαν. Το Ναυτικό είναι σχεδόν, μόλις φτάσαμε περίπου στο 25ο χτύπημα. Μπορείτε να το φανταστείτε; Μεγάλα — 25 πλοία έχουν καταστραφεί, είπε.
Ο Τραμπ προοικονομεί ότι η Κούβα θα πέσει σύντομα
Ο Τραμπ είπε επιπλέον ότι η Κούβα θα πέσει πολύ σύντομα. Η Κούβα θα πέσει πολύ σύντομα, παρεμπιπτόντως, άσχετο, αλλά η Κούβα θα πέσει επίσης. Θέλουν τόσο πολύ να κάνουν συμφωνία, είπε, προβάλλοντας την επιτυχία των ΗΠΑ στο στρατιωτικό επίπεδο κατά τη δεύτερη θητεία του.
Θέλουν να κάνουν συμφωνία, οπότε θα βάλω τον Μάρκο Ρούμπιο εκεί και θα δούμε πώς θα πάει. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτό το θέμα. Έχουμε αρκετό χρόνο, αλλά η Κούβα είναι έτοιμη — μετά από 50 χρόνια, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η τρέχουσα προτεραιότητα είναι το Ιράν. Συνέχισε για την Κούβα: Το παρακολουθώ εδώ και 50 χρόνια, και έπεσε ακριβώς στην αγκαλιά μου λόγω εμού, έπεσε, αλλά παρ’ όλα αυτά έπεσε στην αγκαλιά μου. Και τα πηγαίνουμε πολύ καλά.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε στον Λευκό Οίκο ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν οι Αμερικανοί Κουβανοί μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σαν να λέει ουσιαστικά ότι αυτό είναι το επόμενο στην ατζέντα της διοίκησης μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ιράν. Κάνει κάποια δουλειά, και η επόμενη δουλειά σου είναι, θέλουμε να κάνουμε αυτό το ιδιαίτερο στην Κούβα, είπε ο Τραμπ την Πέμπτη (5/3) αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών του. Περιμένει. Αλλά λέει, “Ας τελειώσουμε πρώτα με αυτό”. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, αλλά συμβαίνουν κακά πράγματα. Αν παρακολουθήσετε χώρες με τα χρόνια, αν τα κάνετε όλα πολύ γρήγορα, συμβαίνουν κακά πράγματα. Δεν θα αφήσουμε τίποτα κακό να συμβεί σε αυτή τη χώρα.
Ο Τραμπ τονίζει τον νόμο για ταυτότητα ψηφοφόρων
Μετά τον πόλεμο με το Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε ότι το επόμενο πιο σημαντικό θέμα για τη διοίκησή του είναι η ψήφιση νομοθεσίας για ταυτότητα ψηφοφόρων — και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για την υποστήριξή του στο Τέξας στην αμφιλεγόμενη επαναληπτική εκλογή για τη Γερουσία.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιλέξει σύντομα μεταξύ του γερουσιαστή Τζον Κόρνυν, του νυν, και του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Κεν Πάξτον, ο οποίος προωθεί τον νόμο SAVE America. Θα πάρω απόφαση σύντομα, αλλά θέλω και αισθάνομαι έντονα ότι πρέπει να έχουμε τον πλήρη και ολοκληρωμένο νόμο SAVE America, εντάξει; Θέλω τον νόμο SAVE America. Είναι πιο σημαντικός από όλα τα άλλα που δουλεύουμε εκτός από τον πόλεμο, είπε.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι χρειάζεται διαβεβαιώσεις ότι και οι δύο υποψήφιοι θα υποστηρίξουν τη νομοθεσία. Πρέπει να έχω τη διαβεβαίωση — έχετε μια μεγάλη ιστορία εδώ, αλλά απλώς σας λέω — μ’ αρέσει ο Τζον Κόρνυν, τα πάω καλά μαζί του. Τα πάω καλά και με τους δύο. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με τον νόμο SAVE America, είπε. Πρέπει να έχουμε ταυτότητα ψηφοφόρων. Πρέπει να έχουμε αποδεικτικό υπηκοότητας. Δεν πρέπει να υπάρχουν επιστολικές ψήφοι εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό, σε ασθένεια, αναπηρία και ταξίδι. Δεν πρέπει να υπάρχουν άνδρες σε γυναικεία αθλήματα — πρόσθεσα δύο πράγματα, και δεν πρέπει να γίνονται εγχειρήσεις επιβεβαίωσης φύλου για νεαρά άτομα, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας δύο απαιτήσεις που δημοσίευσε στο Truth Social την Πέμπτη (5/3).
Έκτακτη παρέμβαση Τραμπ για Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει έξω από τα δόντια για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράν, και τα όσα είπε αναμένεται να συζητηθούν έντονα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Axios την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος το έκανε απόλυτα ξεκάθαρο: απαιτεί να έχει προσωπική ανάμειξη στην επιλογή του επόμενου Ιρανού ηγέτη. Μάλιστα, για να δείξει ότι το εννοεί, έφερε ως παράδειγμα την παρέμβασή του στη Βενεζουέλα.
Ο Τραμπ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Αναγνωρίζει πως ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο γιος του δολοφονημένου ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, είναι αυτή τη στιγμή το λογικό φαβορί για να αναλάβει τα ηνία. Το θέμα, όμως, είναι ότι για τον ίδιο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απλά απαράδεκτο.
Ο γιος του είναι αδύναμος
Απλά χάνουν τον χρόνο τους. Ο γιος του Χαμενεΐ είναι αδύναμος, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, δεν δίστασε να αποκαλύψει: Πρέπει να εμπλακώ στον διορισμό, ακριβώς όπως έκανα με τη Ντέλσι [Ροντρίγκες] στη Βενεζουέλα.
Το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου είναι απλό και αυστηρό. Αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στο Ιράν έναν νέο ηγέτη που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γραμμή με τον Χαμενεΐ. Όπως εξήγησε, αν επιτραπεί κάτι τέτοιο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι ΗΠΑ θα συρθούν ξανά σε πόλεμο μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.
Ο γιος του Χαμενεΐ είναι για μένα απαράδεκτος. Αυτό που θέλουμε είναι κάποιον που θα φέρει επιτέλους αρμονία και ειρήνη στο Ιράν, κατέληξε ο Τραμπ, βάζοντας ένα ηχηρό φρένο στα σενάρια της διαδοχής.
Έκτακτο από Νίκο Δένδια μετά από Επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΑΕ
Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed bin Mubarak bin Fadhel Al Mazrouei αλλά και με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Παράλληλα είχε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Πρέσβη των ΗΑΕ, Dr. Ali Obaid Ali Alyabhouni Aldhaheri, στο πλαίσιο της Συμφωνίας για τη Συνεργασία των δύο χωρών στην Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στα ΗΑΕ, καταδικάζοντας επίσης τις απρόκλητες ιρανικές επιθέσεις τόσο στα Εμιράτα όσο και στα λοιπά κράτη του Κόλπου.
Στην ατζέντα των επαφών τέθηκε επίσης το ζήτημα του ασφαλούς επαναπατρισμού Ελλήνων από τα ΗΑΕ, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σάλος στο διαδίκτυο με την ΕΡΤ: Μεγάλη γκάφα για είδηση από Κύπρο
Άλλη μία στο πουγκί της δημόσιας τηλεόρασης.
Λίγες ημέρες μετά την γκάφα με τον χαρταετό με το σχέδιο της σβάστικας, ο οποίος έπαιξε σε πρώτο πλάνο σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, την επέτειο μάλιστα των 60 χρόνων από την πρώτη φορά που εξέπεμψε σήμα ο σταθμός, η ΕΡΤ υπέπεσε ξανά σε νέα γκέλα ολκής, πάλι σε εκπομπή ενημέρωσης.Πληροφορίες ειδήσεων
Μάλιστα αυτή η δεύτερη γκέλα έγινε σε θέμα της επικαιρότητας του πολέμου Ισραήλ-ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, στο οποίο εμπλέκονται και άλλες χώρες είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά είχαν φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού το πρωί της Τετάρτης με αποστολή να προστατέψουν την Κύπρου από τις επιθέσεις που δέχτηκε Βρετανική βάση του νησιού τις πρώτες ημέρες του πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν. Στο νησί είχαν καταφθάσει ήδη και τέσσερα ελληνικά F-16. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό.
Όμως όταν η είδηση έφτασε στην ΕΡΤ και μεταδόθηκε από το ertnews η Λεμεσός μετατράπηκε σε Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου η οποία απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη θάλασσα και φυσικά δεν έχει κάποιο λιμάνι.
Που ξέρεις; Με τόσα που γίνονται μπορεί να ξεφύτρωσε και λιμάνι στην Λευκωσία. Εδώ οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως τους επιτέθηκε το Ιράν, σε ένα λιμάνι θα κολλήσουμε; pic.twitter.com/eVNdRH0Uo7
— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) March 4, 2026
Φυσικά το λάθος ήταν αθώο και σίγουρα έγινε εκ παραδρομής κατά τη σύνταξη του τίτλου που συνόδευε τη ζωντανή σύνδεση της εκπομπής της ΕΡΤ με την Κύπρο. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τους χρήστες των social media να γλεντήσουν το λάθος του δημόσιου καναλιού, με χιουμοριστικές αναρτήσεις.
Πηγή